Családi sütés

A frissen sülő ételek illata, a finom alapanyagok, a sok izgalmas konyhai eszköz nagyon érdekes lehet a gyerekek számára is. Ha pedig ünnepi sütemény készül, nem csoda, hogy sok kisgyerek csillogó szemmel szeretne segíteni a konyhában!

„Kés, villa, olló nem gyerek kezébe való” – tartja a mondás. De akkor miben tudnak segíteni az apróságok? A húsvéti kalács elkészítése pont ilyen feladat, a gyúrás, dagasztás folyamatában az óvodás korú gyerekek már aktívan tudnak segíteni. Ha a kezükbe adunk egy darab tésztát, kiélhetik kreativitásukat. Babát, állatokat, mesefigurákat, de akár kisautót is tudnak belőle formázni, és micsoda értéke lesz alkotásaiknak, ha még ki is sütjük őket!

A muffinra, tortákra kerülő vajkrém, édes vajak elkészítése szintén gyerekeknek való foglalatosság. (Az édes vajak receptjei itt találhatók). A puha vajat mindenféle színűre ki lehet keverni, ételfesték helyett gyümölcsöket, sőt, kevés céklalevet is lehet használni.

A tejszínhabbal, gyümölccsel való díszítésbe, a mézeskalács dekorálásába is teljesen bele tudnak feledkezni a gyerekek. A felvert habot, cukormázat habzsákba töltve és a mintákat a kicsikre bízva feledhetetlen alkotások születhetnek. Ha a műveiket még le is fotózzuk, elkészíthetjük csemeténkkel együtt saját képes receptes könyvét is!

Tipp:
Az kicsik biztonságáért sokat lehet tenni a konyhában. Az anyukák tudják, hogy nemcsak a fiókokra kapható gyerekzár, de a sütőre és a hűtőre is. Még a tűzhelyre is tehető védőlap. Ezeket érdemes használni különösen akkor, ha csemeténk élénken érdeklődik a sütés, főzés iránt.