Tejesen teljes életet

a laktózérzékenyeknek is!

HOGYAN ALAKÍTSAK KI LAKTÓZSZEGÉNY ÉTRENDET?
A laktózszegény étrend kialakításához kérjük dietetikus vagy gasztroenterológus szakorvos segítségét. A szakorvos segítségével tájékozódhatunk arról, hogy milyen formában és időzítéssel iktathatjuk ki az étkezésből a laktózt, az egyéni érzékenység nagyágának függvényében.
MIT TEGYEK, HA NEM MÚLNAK A TÜNETEIM?
Amennyiben a tünetek nem múlnak el laktózmentes termékekre való átállás után, mindenféleképpen menjünk el orvoshoz, hiszen lehet, hogy tejallergia áll a háttérben.
MINDIG ELLENŐRIZZÜK, MIT VESZÜNK A BOLTBAN
Minden élelmiszer csomagolásán nézzük meg az összetevőket, mert a legkülönfélébb késztermékek tartalmazhatnak nyomokban laktózt (vagy tejet). A kenyerek és péksütemények fogyaszthatók, de például a kifli már tartalmazhat laktózt. Javasolt a különböző diófélék és olajos magvak fogyasztása magas kalcium tartalma miatt.
JÓ MEGOLDÁS, HA TELJESEN ELHAGYOM A TEJET?
Laktózérzékenység esetében a tejtermékek teljes elhagyása jár némi kockázattal, hiszen így szükséges vitaminok, ásványi anyagok (például a kálcium) és fehérjék sem jutnak be a szervezetbe, így ezeket más formában pótolnunk kell.
A tejcukrot jobban tűrőknek jó kalciumforrás lehet a keménysajt, például a parmezán, amely kevesebb laktózt tartalmaz a tejnél. Bizonyos hosszú érlelésű sajtok fogyasztása sem szokott problémát okozni, hiszen érés során szinte teljesen laktózmentesek lesznek.