Tejesen teljes életet

a laktózérzékenyeknek is!

A tejcukor-érzékenységről
Azok az emberek, akik laktózintoleranciában szenvednek, nem képesek lebontani a tejben - ezáltal a tejtermékekben is - található tejcukrot, mert szervezetükben alacsony szinten van jelen (vagy teljesen hiányzik) az ehhez szükséges enzim, az úgynevezett laktáz.
Tudományos háttér
A laktózintolerancia, tehát tejcukorérzékenység a laktáz enzim teljes hiányát - vagy csökkent termelődését - jelenti a szervezetben, tehát az összes tejcukor (vagy annak egy része) lebontatlan marad.
A laktózérzékenység mértéke egyénenként különböző lehet. Míg laktózérzékenyként sokan következmények nélkül meg tudnak inni például egy pohár tejet, másoknál előfordulhat, hogy azonnal jelentkeznek a laktózintolerancia kellemetlen tünetei.
A tünetek változatosak lehetnek. Jellemző tünet a gyomorgörcs, a haspuffadás, a hányinger és súlyosabb esetben a hasmenés.
Mit tehetünk ha tejtermékek fogyasztása után hasonló tüneteket észlelünk?
Először is feltétlenül életmódváltásra van szükségünk, illetve a probléma gyakori megismétlődése esetén feltétlenül orvosi kivizsgálásra szükség lesz hiszen a tünetek egyéb problémára is utalhatnak, például más ételekre való érzékenységre, lisztérzékenységre stb.
Ez nem azt jelenti, hogy a laktózérzékenyeknek örökre le kell mondani a tejes ételek okozta örömökről, hiszen a Meggle laktózmentes termékeket laktózérzékenyeknek is bátran fogyaszthatják.
A teljes laktáz enzimhiány csak kis mértékben fordul elő a tejcukorérzékenyek között, azonban ebben az esetben már rendkívül súlyos tüneteket produkálhat egészen kis mennyiségű tejcukor fogyasztása is.
Tejcukorérzékenység VS. Tejallergia
Fontos, hogy a tejcukor érzékenység nem azonos a tejallergiával, ez utóbbi a tejfehérje-érzékenységet jelenti. A tejallergia gyakoribb fiatal- vagy gyerekkorban, a felnőtteknél ritkábban fordul elő. Azoknak azonban, akik érzékenyek mind a tejcukorra, mind pedig a tejfehérjére, a laktózmentes tejtermékek sem jelentenek megoldást, hiszen a laktózmentesítési eljárás során a fehérje továbbra is fontos összetevője marad a tejtermékeknek.
Étkezési tanácsok
Sokan azt gondolják, hogy a tejtermékek elhagyásával, illetve laktózmentes tejtermékekre való átálással egy csapásra minden gondjuk megoldódik. Azonban mivel laktóz nem csak a tejtermékekben található, hanem bizonyos késztermékekben is, így célszerű mindig elolvasni a feltüntetett összetevőket a csomagoláson!
Hogyan készülnek a laktózmentes termékek?
A laktózmentes tejtermékek titka, hogy a laktózt a gyártási folyamat során kíméletesen kivonják a tejből. Ez történhet úgynevezett ultraszűréssel vagy enzimes lebontással, de az eljárás során a tejtermékek többi fontos összetevője, mint például a vitaminok, ásványi anyagok (elsősorban a kálcium), illetve a fehérjék megmaradnak.
A végeredmény pedig minden esetben könnyen emészthető lesz.